torsdag 10 november 2011

När jag var barn!

Jag säger nog såhär ungefär tretton gånger i veckan. Minst. Idag handlar det om lite otäckheter faktiskt:

Jag skulle iväg och ta blodprov nu på morgonen och i samband med det skjutsa Peter till jobbet. Vi bor ganska nära en skola, låg och kanske mellanstadiet, och där var det helt fullt med bilar som ställde sig både till höger och vänster av själva vägen och släppte av sina ungar. Nå, tänker man, kanske har de långt till skolan - MEN - det fanns också en skolbuss där de barn som har långt kom med och den stod på bussparkeringen som finns just där för att barnen inte ska behöva springa över vägen. Jag undrar: vad hände med att gå/cykla till skolan? Alltså, det är ju inte som att de som går i skolan här kan ha särskilt lång väg dit (och om de har det så får de ju, som skrivet, åka buss)? Eller är två kilometer (som jag tror var någon slags gräns - men jag kan ju minnas fel - när jag gick på lågstadiet, sen fick man ju cykla om man inte bodde ännu längre bort, typ, Bjurbäck eller Sandhem) för långt att gå för de små liven? Det kan det ju omöjligt vara! Mina föräldrar hade aldrig i livet kört mig till skolan, inte ens om de skulle iväg med bilen och körde förbi skolan fick jag skjuts, det var apostlahästarna eller cykeln som gällde och jag har inte dött av det! Jag pratade med mitt BST om detta fenomen nu när vi var ute på en lite promenad och han höll med mig och han kom med ytterligare en fundering: Är inte de flesta på jobbet vid åtta? Inte alla givetvis, en del jobbar skift eller på schema, men många börjar ju jobba vid 7-8 på morgonen och då tänker jag att man kanske vill komma i tid också och inte 10-20 minuter försent. Han sa också att han, om han hade frågat i sin ungdom så hade han väl fått skjuts, men då hade han ju varit på skolan vid 7-tiden på morgonen och hur kul vore det? Vi kom också fram till att skjutsen är en björntjänst eftersom barnen inte lär sig trafikregler på samma sätt, att barn antagligen är mer försiktiga om de först får gå själva till skolan och senare också cykla. Självklart kan det hända olyckor, det kan det alltid, men risken är ju lika stor, kanske t.o.m större när man hivar av ungarna på fel sida vägen och de springer över densamma utan att se sig för..

Del två i historien kom när jag hunnit fram till gymnasiet och skulle släppa av den hårt arbetande läraren. Tror någon att eleverna som strömmade mot ingången berördes av att det kom bilar? Icke sa nicke, de gick och cyklade som om hela vägen och världen var deras, alla andra fordon bedöms tydligen skulla (dialektalt uttryck?) tvärnita och köra in i refuger för att släppa fram ungdomarna. Okej om det funnits ett övergångsställe, det vore ju det optimala men det ligger lite längre bort (från infarten) i anknytning till cykelparkeringen (inte helt ologiskt) och givetvis är det inte några hundra meter vi talar om utan kanske tio på sin höjd, så att gå den lilla biten - för där har ju faktiskt fotgängare och cyklister företräde - vore väl inte alltför jobbigt kan man tänka, lite extra motion bara. Det är som att en bil (röd dessutom, den syns liksom rätt väl) är helt osynlig, hörs inte, syns inte, finns inte..

Kanske börjar det bli dags för den gamla hederliga skyltningen "Barn är mjuka, bilar är hårda" men med betoningen på den sista delen. Den skulle kunna sitta längst fram i alla skolor från årskurs ett till tredje året på gymnasiet. Den är ju faktiskt bra även i högre klasser då man, när man börjar övningsköra, kan ta emot hela budskapet på den skylten, det är ju en rejäl vinst! Under den skylten tycker jag att det ska finnas en till, nämligen: Använd reflexer! Alla som läst den här bloggen ett tag vet att reflex-frågan är viktig för mig, reflexer borde vara gratis, det är en mycket bra livförsäkring. Faktum är att jag t.o.m. tänkte på det när vi var i NY, på kvällen blev det ju helmörkt och taxi-bilarna bara svischade förbi men jag hade ju inte tänkt på att ta med några eftersom det ju var sommar, det ska jag dock minnas till nästa gång. Detta gäller givetvis inte bara skolelever utan alla från 0(barnvagnar brukar kunna vara välförsedda) - 110 år (är man ännu äldre ska man givetvis ha reflex även då, men man kanske inte är lika mycket i farten vid det laget). Kom ihåg att reflexer är färskvara och använd dem bara i max två år och investera därefter i nya. Reflexvästar är ju väldigt praktiska tycker jag själv, jag brukar också komplettera alternativt bara använda snap-on-varianten som ju kan användas runt armarna och runt fotlederna. Det finns ibland reflexmärken som man kan klistra på kläder (eller barnvagnar) och det är ju jättepraktiskt, vinterkläder har man ju hela vintern då det är som mörkast och då gör det mindre om man råkat glömma de andra reflexerna. Tänkt dock på att klistra dem både på rygg och framsida så syns du från båda håll!


"Sätt reflexer på dina pjäxer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar