måndag 6 maj 2013

Alkoholfria funderingar

Jag planerar just nu för midsommarfirandet som infaller på min födelsedag. Jag älskar ju att planera så det är givetvis jätteroligt, temat - framförallt på kvällen - kommer att bli Hawaii! Funderar på om jag ska skaffa en flamingo att ha som prydnad i trädgården, lite hulahula-musik är givet (jag jobbar på en spellista) och tja, lite sådär. Givetvis kommer vi inte att grilla flamingosar men kanske kan jag göra drinkar i kokosnötter och/eller kokosnöts-bh:ar, vi får se. Upplägget kommer att vara kafferep med sju sorters kakor och jordgubbstårta (fast just idag tänkte jag att man skulle kunna korsa det gammeldagsa kakfatet med jordgubbscupcakes) och sedan det mer traditionella kubben och grillen.

Nu till den sk kontroversiella delen, jag vill ha en alkoholfri födelsedag! Jag är inte på något sätt nykterist men ibland känner jag att det vore skönt att inte dricka massa alkohol överallt och hela tiden. Varför? Dricker man, som jag gjort de senaste åren, väldigt lite så blir det rätt trist när folk blir dyngraka, och handen på hjärtat, vi är snart halvvägs till 40, den där storfyllan är liksom historia på något sätt, tycker jag. Emellertid är detta inte något som är självklart för alla, vilket också innebär att det finns en risk att de som snapsar och ölar hejvillt ändå blir dyngraka i slutändan och av just den anledningen känner jag att jag faktiskt vill att det ska vara helt alkoholfritt. Hade jag varit säker på att de som kommer (jag vet ju faktiskt inte exakt vilka än) kan hantera sitt drickande, att de kan ta ett glas vin eller två utan att det drar iväg så hade det väl varit ok även om jag väl känner att det då knappast spelar någon roll med drickandet i vilket fall. Samtidigt vill jag ju inte framstå som någon moraltant heller, vi är trots allt vuxna och det borde som sagt vara upp till var och en. Man vill ju inte döma på förhand heller... Det jag funderar på nu är hur man ska formulera detta i en inbjudan. Ska man göra det i form av en önskan om alkoholfritt (och då riskera att någon/ra inte respekterar det för att det "bara" är en önskan) eller bara gå rakt på saken och säga absolut nej och riskera att folk blir sura (å andra sidan kanske man då bör tänka att den eller de borde ifrågasätta sitt alkoholintag om det är viktigare än gemenskapen). Jag har bollat frågan på fejsboken och bara fått positiva gensvar så jag känner mig åtminstone betydligt säkrare på min åsikt men ja, sen är man ju svensk och vill vara alla till lags osv.osv.osv.

Nej, jag är inte gravid och har inga planer på att bli det, jag vet heller inte om det kommer att dyka upp något kompisbarn (i så fall kanske det vore en naturlig minskning av alkoholintaget för de flesta, om än inte helt (fast i just den frågan vill jag egentligen inte uttala mig för jag tycker det är föräldrarna som styr över det där)).

Tankar?

1 kommentar:

  1. Hej!
    Angående alkoholfritt midsommarfirande.
    Jag tycker du ska vara rakt på sak. Det är faktiskt DIN födelsedag och DIN midsommarfest och då är det DU som bestämmer. Vill folk inte komma för att man inte får dricka alkohol så är det upp till dem.

    SvaraRadera