söndag 5 december 2010

En fundering bland julpysslet

Hur firar Jimmie Åkesson och hans polare jul egentligen? Granen är klart borta men ringlekar är såklart ett måste (fy skam, fy skam, för ingen ville ha han) (aningens modifierad version). Jag gissar att det kommer en liten gårdstomte och ingen hoho-ande gubbe med lösskägg. På bordet då? Här har jag några frågetecken så ni som vet varifrån maten härstammar säg gärna till så ska jag ändra i listan! Lutfisk, det känns ju väldigt svenskt, skinkan, mjo, antagligen med ett lass skånsk senap och revbensspjäll likaså, knäckebröd och bruna bönor, mjölk och julmust, Aladdin och Paradisask går däremot bort, choklad är ju inte svenskt, glögg känns som kommet ur Glühwein så det går ju också bort, nötterna - big no-no, saffransbullar och pepparkakor kan väl också slängas, kryddor av det slaget - jag säger nej. Julstrumpa med julklapp till barnen på morgonen - knappast - är julklappar i sig verkligen någonting ursvenskt? Julotta är väl ett säkert kort (såvida inte prästen talar om människors lika värde förstås).

Frågan blir, märker jag: Sorteras maten efter uppfinnare eller efter innehåll?? Jag tänker, man vill väl minska globaliseringen, åtminstone i viss mån (jag har inte full koll där) och rimligen borde väl då också export och import beröras så antagligen måste det ju bli innehållet i så fall.

Jo. Jag vill nog vara en liten fluga på väggen när Jimmie Åkesson niger som flickor, spelar musik som skaraborgare och hoppar grodor. Spännande och liksom, en ny kulturupplevelse! :-)

1 kommentar:

  1. Julsnapsen kan han ju ta iallafall! =)

    Synd på ett sätt att din mamma flyttat från Mullsjö, annars hade vi kunnat hänga lite där i byn kring mellandagarna... Gått runt sjön bland annat =)

    SvaraRadera