onsdag 13 juli 2011

Harry Potter 7:2

OBSERVERA att om du vill se sista filmen eller vill se allihop utan att veta någonting om hur det går (och inte har läst böckerna) så bör du sluta läsa nu. Om inte, håll till godo!

Vi var ju och såg sista filmen i natt. Den var bra, men jag måste erkänna att den inte var riktigt så bra som jag hade hoppats på. Eller, den blev lite långrandig ett tag och vissa delar upplevde jag var lite överhafsade fast de har större betydelse i böckerna. Men, självklart var det bra, det var välgjort och det är underbart att man lyckas lägga in små, små incidenter som att Hermione trampar snett när hon är förvandlad till Bellatrix Lestrange, för att hon inte kan gå i höga klackar. Dessa små skratt-tillfällen finns hela tiden, och de lättar upp i de situationer när det faktiskt är väldigt tragiskt och ledsamt. Det är smågrejer och kommentarer, röstläge - det finns i alla filmer och speciellt de sista som är regisserade av David Yates. Jag älskar dem! Sen är det ju så att vissa delar förstår man antagligen bättre om man har läst böckerna innan, även om man sett alla filmer, en del är helt enkelt borttaget, det är omöjligt att få med allt som man hade önskat. Om man ska se de sista delarna som en film, vilket man ju gör, så blir det ett högt betyg - ser man det som två filmer så är den första värd snäppet högre betyg än den andra. 5+4 kanske? Nio av tio totalt!!

För övrigt vill jag tillägga att ni som har barn lär dem att man inte pratar med sina kompisar när man är på bio! Kan man inte hålla käften när man går på bio så ska man banne mig inte gå på bio. Det är så vansinnigt störande med folk som småviskar och halvpratar (när ljudet blir högre) om både filmen och andra detaljer (hårpuder och hårvax). Ja. Vi har kanske sett första delen, men det betyder inte att vi kan sitta och kommentera den hela tiden!! Jag blev så förbannad. Vänta tills filmen kommer ut på dvd eller håll tyst. Man tycker ju att det borde vara självklart, men tydligen inte. (Och ja, det är klart man får säga att man behöver gå på toa och ursäktar sig ut genom raden, eller om man mår dåligt på något sätt. Däremot är det inte okej att låtsas som att man är på ett café).

Om du är en av de som snackade hela filmen igenom så vill jag säga att nej, propaganda är inte samma sak som akter över personer som är motståndare till regimen (nackdelen med att prata under filmen är att ens bristande kunskaper kan komma i ljuset utan att man ser det..).

Följande är en lista som jag förärats av min kusin och som väl skulle tjäna som någon "30-dagar innan sista Harry Potter-filmen har premiär för oss Harryfiler (jo, det finns ett sådant ord)". Jag vet att ni kan engelska så jag tänker inte översätta frågorna, men svaren får ni på modersmålet:

1. Your fave book:
Jag skulle nog säga, hmm, Harry Potter and the Goblet of fire och Harry Potter and the halfblood Prince (nr. 4 och 6 alltså). 


2. Your fave movie:
Harry Potter and the deathly hallows part 1.

3. Is there any of the films adaptations that have made you angry because they've ignored important parts of the books?
Arg och arg, men jag tycker det är synd att man inte har med mötet med Nevilles föräldrar och Dumbledores familjehemligheter (vilka man berör i sista filmen, men inte alls i så stor utsträckning som man skulle önskat). 


4. Least fave female character and why?
Oj. Det är ju så komplext, alla karaktärer är ju liksom viktiga, men, Dolores Umbridge är ju inte precis särskilt trevlig..

5. Fave male character and why?
Severus Snape. Yesterday, today and tomorrow. För att jag tror jag känner en viss samhörighet med honom, det hårda yttre skalet, där man inte släpper in någon eller någonting och sen det stora, mjuka, inret. Dessutom är han en väldigt bra karaktär som går från lite illa omtyckt lärare i bakgrunden till den stora hjälten!!

6. What house would you want to be in?
Jag hoppas ju såklart att jag blev en Gryffindor-medlem såklart. 

7. Fave female character and why?
Luna Lovegood. Jag tycker väldigt mycket om henne, egentligen lite detsamma som med Snape, jag känner igen mig själv i henne. Dessutom är hon ju väldigt söt. 

8. What do you think would be your fave lesson?
Ancient runes? Borde ju locka fram arkeologen.. Och trollkarlshistoria. 

9. Least fave male character?
Samma problem som med den kvinnliga, men, om jag måste välja - Peter Pettigrew, han är lite äcklig.

10. Horcruxes or Hallows?
Hallows. Tror jag. 

11. What character would you say you are most like?
Mrs. Weasley. Håller reda på allt och alla i familjen liksom.. Say no more. Självstickande stickor är ju bara ytterligare en anledning! (Och så får man skicka "Illvrål").

12. Fave ship?
Det mellan Harry Potter och Snape.

13. Least fave movie?
Pass.

14. Team Voldemort or Team Harry?
Well, det är väl kanske inte så svårt att räkna ut? Team Harry naturligtvis. 

15. Who would be your best friends at Hogwarts? (three only)
Luna Lovegood, Moaning Myrtle och Neville Longbottom. 

16. Fave professor?
Snape! (Fast kanske egentligen mest för att han är min favoritkaraktär, som lärare betraktat så är väl Professor McGonagall bättre). 

17. Are you excited about The Deathly Hallows movie or scared that it won't do the book justice?
Nu har jag ju sett båda, men jag var både spänd och rädd för att det inte skulle bli tillräckligt bra, men jag tycker nog att de till största delen lyckades väldigt bra med denna sista film (speciellt första delen).

18. Least fave book?
Den andra? Kanske? Harry Potter and the chamber of Secrets? Fast återigen, alla böcker är ju en del i någonting större, så man vill ju ha allihop eftersom de gör allting till en helhet.

19. Do you prefer the books or films?
Böckerna. 

20. If you had to meet one of the members of the cast, who would it be?
Alan Rickman, som spelar Professor Snape. 

21. Out of all the characters who died, if you could bring back one, who would it be?
Kan man inte få tillbaka alla, utom de onda? Men jag säger Snape. Igen.

22. Harry Potter or Twilight?
Utan att ens ha läst eller sett Twilight så kan jag säga att Harry Potter is "da man". 

23. Any parts of the books/movies that makes you cry?
Ja. Efter att ha läst den näst sista boken var jag deppig i flera veckor (på riktigt, och det var innan jag blev deprimerad) och i den sista boken finns det massor av gråtställen.

24. Any particular scene you wish would have been put in the movie but it wasn't?
Som jag tidigare nämnt så är det nog delen med Nevilles föräldrar. För att det förklarar mycket omkring Neville just.

25. 19 years later. Are you happy how it turned out, or do you wish something was different, ie Neville and Luna?
Det är väl ganska uppenbart att Neville och Luna fick ihop det, även om man inte fick se just dem i slutscenen, tycker jag. För övrigt tycker jag att det var en bra slutscen även om karaktärerna såg lite för unga ut för sin "riktiga" ålder. 

26. If you could be able to work one spell without a wand, what would it be?
Alohamora - öppna dörrar, eller kanske snarare låsa upp dörrar! Fatta vad praktiskt när man kommer hem och det är sent och mörkt och man har glömt att tända dörrlampan! 

27. Would you rather own The invisibility cloak, The resurrection stone or The elder wand?
The invisibility cloak. 

28. Do you listen to Wizard Wrock? What do you think about it?
Nej. Jag vet inte ens vad det är faktiskt (jo, det är sant). Fast i en av filmerna dansar alla till en låt som heter "Could you dance like a Hippogriff?" och den är ju ganska så kul.

29. Did you enjoy "A Very Potter Musical"?
Den här har jag ju hört talas om, men jag har inte sett eller hört någonting ifrån den. Tror inte att det var aktuellt med en svensk variant, men det kanske kommer!

20. What effect has Harry Potter made on your life and how much does that mean to you?
Hahaha, jag tycker det är en rolig fråga!! Jag vet inte om han har haft så stor effekt på någonting i mitt liv direkt. Jag och min syster har dock pratat om det här och kommit fram till att det är lite som en trygghet, att komma tillbaka till Harry Potter-böckerna, man vet att "han" alltid finns där och man kan lita på det goda hela tiden. Det är böcker man, liksom Lotta-böckerna (för er som vet vilka de är), alltid kan komma tillbaka till och känna att man trivs. Jag har ibland svårt att slappna av, svårt att koncentrera mig och är allmänt orolig - som ni väl vet vid det här laget - och då är böcker en trygghet för mig, speciellt då de böcker jag vet är bra. Så på det viset betyder det ju en del. Men alltså, det är ju inte som att jag går förbi saker och tänker "wow, om det inte vore för Harry Potter, hade jag aldrig upplevt den här stenen som så fantastiskt". 

1 kommentar:

 1. HEJ ÅSA!
  Välkommen hem! Har sett dina bilder och tycker att man kan ana att ni haft det jättebra och hunnit se och uppleva mycket.
  Kan tänka mig astt det är skönt att komma hem nu också och varva ner lite.
  Harryfil!? Jaha ja, =) Ja jag har varken sett en enda av böckerna eller filmerna. Pinsamt kanske, men jag har inte fastnat alls, och lockas inte heller av denne Harry Potter :) Men kanske borde se en av filmerna iallafall så jag vet var det är. :)

  Bastans (min lillebror) dotters namn uttalas som blomman Lobelia, fast med ett v då ja. Betoningen på andra vokalen. E. Vackert namn, men det tar ett tag innan man kommer ihåg det. Nu tror jag det har fastnat i mitt minne iallafall.

  Massor av kramar och återigen; Välkommen hem!

  SvaraRadera