torsdag 2 februari 2012

Hemkurer

Igår hade vi två bokhyllor i vårt vardagsrum. Idag har vi en bokhylla. Den vi har kvar lutar inte riktigt lika mycket som den andra gjorde (vilket är anledningen till att vi bara har en) så än så länge är den inte kaffeved. Jag konsulterade ett av mina boendestöd och han kom fram till att det inte var någon idé att försöka få ihop den för det skulle inte fungera, så vi tog ner den och gömde böckerna i källaren. Han var dessutom så snäll att han tog med sig resterna och skulle slänga dem på tippen. Om någon har förslag på bra, stabila och snygga bokhyllor till bra pris så välkomnar jag det å det varmaste. De får inte vara för breda dock, möjligen kan det fungera med en hörnvariant. En annan idé är att investera i vägghyllor och ställa dem längs sidorna upp vid taket (förstår ni hur jag menar?) Det skulle ge lite mer plats i själva rummet som annars inte är överdrivet stort. En fördel med allt detta är att vi nu får en bra ursäkt för att måla om hela rummet - onödigt att sätta upp nya hyllor om man ändå ska måla framöver..

I samband med att jag plockade ner alla böcker hittade jag en riktigt goding: Husmoderns hemkurer och goda råd, från 1929 och nu tänkte jag ta till vara på det och ge er läsare ett råd varje inlägg. Kul, eller hur? Dagens råd är:

Andas genom näsan

Ett barn bör läras att andas genom näsan. Vanan att andas endast genom munnen framkallar sjukdomar av många slag i svalg och näsa samt ger obehindrat tillträde för skadliga bakterier, som fästa sig i munhålans och angränsande slemhinnor. Kronisk snuva blir ofta följden, och ansiktsuttrycket bli slött. 
Om ett barn ej kan andas genom näsan, bör läkaren undersöka förhållandet, och botemedlet är ofta en lindrig bortklippning av det som täpper till näsan. 
Att andas genom näsan är ett skyddsmedel för halsorganen och lungorna, ty luften uppvärmes under sin gång genom näsan, och de orena partiklar som finnas i luften, fastna på näsans slemhinna. 

1 kommentar:

  1. "...bortklippning av det som täpper till näsan" Låter lite konstigt...Hm, ska man klippa bort en bit av näsan eller håller man på att kväva det stackars barnet:-)
    Kan kontra med ett fotsvettsråd fån "Oraklet", från 1911.
    "Fötterna skola dagligen tvättas med vatten, till vhilket man blandat litet ättika. Man kan också härda huden genom tvättning med brännvin."
    Det finns bilder i denna bok som inte går av för hackor. Kul med gamla böcker. Ser fram mot fler huskurer. Kram

    SvaraRadera