måndag 14 juni 2010

...och så tar vi det här med SD en gång till....

Jag lade en röst i Facebooks val inför Riksdagsvalet i September. När jag såg resultatet så tänkte jag först - "åh, vad bra, nästan ingen har röstat på SD" - vilket i sig borde ha fått mig att reagera eftersom det åkt runt en massa statusinlägg om att man ska sparka ut invandrare och satsa på Sverige, att man ska få sjunga nationalsången (när får man inte göra det?) osvosv. Naturligtvis var det en önskedröm för jag kollade igen och såg att de fått 20% av nästan 45 000 röster. I de större, och lite mer realistiska, undersökningarna har de ju lyckligtvis inte fått så stor andel men de ligger ändå över 4%-spärren och kan mycket väl få en vågmästarroll.

Ja. Jag är mycket väl medveten om att man får rösta på vad man vill, man får tycka vad man vill och det är någonting jag själv tycker är viktigt - om inte vore vi på väg långt ifrån demokratin. Ett problem med de som röstar på SD tycker jag är att många säger "ja, jag är ju inte rasist, men SD har många andra frågor där de har bra idéer så därför röstar jag på dem". Jorå. För som alla vet så röstar man ju bara på de idéer man själv tycker är viktigt, inte på hela partiet. (Ironi). Om man nu inte är rasist, varför röstar man då på ett rasistiskt parti? Om man nu tycker de har vettiga förslag i övrigt - vilket de säkert har i vissa frågor, det har ju alla partier - men inte vill rösta rasistiskt, varför lägger man inte sin röst på ett parti som har liknande värderingar bortsett ifrån just främlingsfientligheten? Vi människor har ju fått förmågan att tänka så varför gör vi inte det? Varför reflekterar vi inte och granskar kritiskt? (Det ska man naturligtvis inte göra bara när det gäller SD utan överlag). Och. Om man nu vill rösta på SD, så ska man inte börja sina meningar med att säga att man inte är rasist utan helt och hållet stå för sina åsikter - det kan jag respektera eftersom man då är ärlig och har koll på vad man tycker och tänker och vill. Att neka till att hålla med om SD's stora fråga är ju bara fegt. Visserligen är ju inte SD särskilt bra på att stå upp för sig själva heller så det kanske bottnar i en allmän feghet helt enkelt. Om man nu anser sig ha rätt - varför förneka det?

Det här med främlingsfientlighet och rasism är en fråga som ligger mig "varmt om hjärtat" så att säga. Ända sen jag började få upp ögonen för det sådär någon gång på högstadiet så har jag funderat över hur man tänker, hur man motiverar sitt val, hur man tänker genomföra sina idéer, hur man ser på exempelvis förintelsen under andra världskriget, hur man tänker när man tycker att Hitler hade rätt, varför måste man dela upp mänskligheten i vi och dom, hur ska man genomföra det på bästa sätt i en värld där intryck från alla världsdelar lätt dyker upp bara genom att man får hem DN på morgonen. Vad ger en annan människa rätten att säga att man är bättre än någon annan? Hur motiverar man att svarta är sämre än vita, att judar är hemska, att muslimer inte har någon respekt för några andra - dessa grova generaliseringar man ändå gör - HUR kan man göra det och vad grundar man det på? Är man egentligen insatt i något annat folks levnadssätt, har man ens satt foten i något annat land än det egna (och de andra ariska länderna såklart)? Jag vill förstå hur man tänker och jag tror att det är för att jag inte fått någon förklaring till det som jag fortsätter att engagera mig i det här. För att kunna komma med motargument som biter på det de säger måste jag också förstå varför de säger det. Och jag vill att de ska förstå varför jag inte håller med, varför jag står där jag står. Jag anser att man alltid ska bemöta sina medmänniskor (och i det här fallet motmänniskor) med respekt, men när de man talar om (med) bara bemöter sina liktänkande med respekt så är det väldigt svårt. Att tala och diskutera respektfullt innebär inte på något sätt att man inte håller fast vid sina principer - snarare tvärtom. Alla tycker inte likadant, alla tror inte likadant men vi måste ändå alla existera samtidigt i samma värld.

Alltså. Försök gärna få mig att förstå så ska jag försöka få dig att förstå.

4 kommentarer:

 1. Jag oroar mig mest för att det tycks betyda att människor som använder facebook är lite mer korkade och trångsynta än andra människor. Men det kan vara en övergeneralisring.

  SvaraRadera
 2. Extremt bra talat...vill kommentera mer, men får göra det efter jobbet ;)

  /vero

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet där!
  Kanske var det sådant resonemang som fick hela tyskland att följa Hitler.
  "Jag röstar på honom för en del av det han säger är bra, men jag har ingenting emot judar själv. Min granne är jude och de är trevliga människor"
  Och så gick det som det gick när han fick makten och drog igång all dårskap.

  Det är farligt när man slutar ifrågasätta och tänka efter själv utan bara följer andra blint.
  Men jag har sett hur lätt det är att förblindas. Vänner som träffar en partner och plötsligt är alla partnerns väderingar och åsikter den andra personens.
  Sällskap där alla tycker som varandra och ingen har en egen åsikt (brukar tycka att det är kul att tycka tvärtemot då, då ser de på en som om man är dum i huvudet som inte tycker som dem, men det är tvärtom, haha!)
  Och så vidare...

  Man ska alltid kämpa för att behålla sitt eget kritiska tänkande och inte förlora sigsjälv. Vara stark!

  SvaraRadera
 4. Jag rostade ocksa, och undrade hur det kunde bli sa, och sedan hatade jag 20% av facebooks medlemmar ungefar!! Och jag tanker, att medelaldern pa facebook inte kan vara lika hog som medelaldern i hela Sverige, vilket betyder att allt fler unga, kommer att rosta pa SD, och det i sin tur maste enligt mig betyda att nagot har gatt valdigt fel.

  SvaraRadera